Een overeenkomst wordt afgesloten tussen werknemers en werkgevers – of in de meeste gevallen tussen werknemersorganisaties (vakbonden) en werkgeversorganisaties. Ben jij ondernemer en heb je medewerkers in dienst, dan kun je ook te maken krijgen met een cao.
Wanneer is een cao van toepassing?
Er zijn vier situaties waarin een cao van toepassing is:
Je bent lid bent van een werkgeversorganisatie met een cao voor jouw bedrijfstak
Een werkgeversorganisatie waar je lid van bent, kan ook een cao afsluiten voor je bedrijfstak. Dankzij je lidmaatschap ben je dan gebonden aan een bedrijfstak-cao, mits de cao geldt voor het soort werkzaamheden in je onderneming.
De minister van SZW heeft een cao verplicht gesteld voor jouw bedrijfstak
Val je onder een bepaalde bedrijfstak waarvoor een cao geldt dat algemeen verbindend verklaard is (AVV), dan val je automatisch onder deze cao. Je bent dan verplicht om de afspraken uit deze cao door te voeren binnen jouw bedrijf – ook als je niet bij een cao-partij hoort. De minister van SZW mag een cao namelijk verplicht stellen (algemeen verbindend verklaren) voor alle werkgevers en werknemers in een bedrijfstak. Deze verplichting voorkomt dat werkgevers onderling op de arbeidsvoorwaarden concurreren. Er zijn wel gevallen waarbij je als werkgever om vrijstelling kunt vragen, maar daarvoor gelden strenge regels.
Op de website over cao’s van het ministerie van SZW kun je zien of een cao algemeen verbindend is verklaard. En per welke datum dat het geval is.
⇓ Blog gaat hieronder verder ⇓